הרצאות     /     אודות     /     המלצות

פקס:

04-6549535

הרצאות

השפעת הפרעות קשב על חיי המשפחה- ד"ר זיוה שגיא

תקציר ההרצאה:

הפרעת קשב וריכוז עלולה להשפיע על התפקודים המשפחתיים בכל התחומים: זוגיות, יחסי הורים וילדים/מתבגרים, יחסים עם המשפחה המורחבת וכן על התפקודים של כל פרט במשפחה.

שכיחות הגירושין בקרב זוגות עם הפרעת קשב וריכוז גבוהה פי שלושה מאשר בקרב זוגות ללא הפרעת קשב. בזוגיות הלקות עלולה להתבטא בדחיינות ובקושי לבצע מטלות בית פשוטות, בקשיים באינטימיות, בקשיים בניהול חשבון בנק וכלכלת בית מאוזנת, בארגון סדר וניקיון בבית ועוד.

הורות לילדים ומתבגרים עם הפרעת קשב וריכוז היא משימה מאתגרת וקשה במיוחד. האתגר והקושי מחריפים במיוחד כאשר גם להורה יש הפרעת קשב, ואפילו מקצינים כאשר שני ההורים לוקים בהפרעה. כאשר מדובר בהורים לילדים, הקשיים עלולים להתבטא בלקות ביצירת סדר יום קבוע לילדים (הכנת שיעורי בית, ארוחות, מקלחות וכד'); חוסר עקביות במסרים של ההורים לילדים ובתגובות על התנהגויות לא נאותות של הילדים (מצהירים על עונש ולא דואגים שהעונש יתבצע); קשיים בזיכרון ובהתארגנות (למשל, שוכחים לשלוח את הילדים לטיולים, לחוגים, שוכחים לחתום על מסמכים הקשורים לביה"ס); מריבות וחיכוכים על רקע חינוך הילדים. אצל מתבגרים, קושי נוסף הוא הסיכון לפשיעה ולהתמכרויות.

אימון להורים מייצר הרגלים המאפשרים להורים להתמודד עם הפרעת הקשב והריכוז של עצמם וכן לעבור מהורים המגיבים תדיר להתנהגות הלא נאותה של ילדיהם, להורים הפועלים והשולטים במצב. הורים המגדלים ילדים מצליחים, שולטים בהפרעה ובעלי ביטחון עצמי. כתוצאה מהתהליך ישתפרו היחסים במשפחה שבה ילדים בעלי הפרעות קשב וריכוז, התפקודים החברתיים של הילדים והמתבגרים, תפקודים בחיי היום יום כולל תפקודים לימודיים ועוד.

אימון לזוגיות משפר את ההתנהלות ואת התפקודים וכפועל יוצא, את היחסים בין בני הזוג.

משך ההרצאה: 90 דקות (כולל שו"ת ודיון)


להיות ילדים ומתבגרים עם הפרעת קשב וריכוז – ד"ר זיוה שגיא

תקציר ההרצאה:

ילדים: התנהגויות של ילדים עם ADHD  עלולות להתאפיין בקשיי קימה והתארגנות בבוקר, בעיות התנהגות בבית הספר, קשיים לימודיים, בעיות חברתיות, קושי לעמוד בסדר יום ובמסגרת, קושי בציות לחוקים ולהוראות ועוד.

אימון לילדים הוא אימון דיאדי – הורה וילד, שבו ההורה והילד שותפים לתהליך. האימון נעשה תוך כדי משחק והפעלות. תהליך האימון יוצא ממסגרת המפגש אל הבית וממשיך עם כל המשפחה. תוצאות התהליך: לימוד שפה משפחתית חדשה – שפה של הצלחות, שיפור בתפקודים של הילד.

מתבגרים: בגיל הנעורים התסמונת מחריפה וגורמת לגיל התבגרות קשה במיוחד. הקשיים מתבטאים בהתארגנות וארגון, הערכת זמן, סדרי עדיפויות, הבחנה בין עיקר לטפל, התמודדות עם תסכולים, למידה מניסיון, קשר בין פעולה לתוצאה, ציות לחוקים, התמודדות עם כעס, יכולת עמידה בגבולות ומסגרות, כישורים חברתיים, סמים, אלכוהול, סיכון לפשיעה, התמכרות לריגושים ועוד.

אימון מתבגרים מתייחס בראש ובראשונה ליכולות ולהצלחות של המתבגר המהוות מנוף להצלחת האימון. תוצאות האימון מתבטאות בשיפור בתפקודיהם של המתבגרים בכל תחומי החיים: אקדמיים, משפחתיים, חברתיים, ציות לחוקים ועוד.

משך ההרצאה: 90 דקות (כולל שו"ת ודיון)


התמודדות עם הגורם האנושי בארגונים וניהולו – ד"ר זיוה שגיא

תקציר ההרצאה:

לעיתים עובדים בארגונים לוקים בכישורים ובמיומנויות של תקשורת בינאישית ומיומנויות ניהול עצמי כמו: שליטה עצמית, יכולת הסתגלות למצבים משתנים, יכולת קבלת הכישורים והחסרונות של האחרים, הבנת הפוליטיקה של הארגון/קבוצה, התפרצויות כעס בלתי נשלטות וקשיים בעבודת צוות. כמו כן קיימים קשיים בתפקודים ניהוליים: ניהול זמן, ארגון סביבת העבודה, זיכרון, דחיינות, התמודדות עם שינויים בלתי צפויים, מתקשים במעבר ממטלה למטלה ועוד.

השפעתם יכולה להתבטא בקשיים בתהליכי הערכה – הערכת עובד, פרויקטים, הפקת לקחים אישיים וקושי בלמידה מניסיון; קשיים בהבנת מסרים חברתיים ותקשורת בינאישית; קשיים בהתארגנות ועמידה בלוחות זמנים; התנגדויות לשינויים בארגון; שימת לב לטפל ולא לעיקר; בעיות בתהליכי קבלת החלטות ועוד. לאנשים מסוג זה השפעה קשה על תפקודם של האחרים בארגון. הם פוגעים ביחסי העבודה ובמוטיבציה של העובדים בסביבה, וכפועל יוצא בהשגת מטרות הארגון.

היכולת של בעלי התפקידים בארגון להתמודד עם עובדים היא גורם בעל השפעה מכריעה על הצלחתם שלהם ועל תפקוד מיטבי של הארגון, ומצד אחר, אחד ההבדלים בין מנהלים מבריקים לבין מנהלים ממוצעים הוא היכולת הניהולית להתמודד עם המצבים הקשים ביותר בארגון כולל עם האנשים הקשים ביותר.

אימון אישי וקבוצתי מאפשר לעובד בארגון לשנות את דפוסי התנהגותו ולעובדים הסובבים לשנות את יחסם, באמצעות כלים ואסטרטגיות לניהול אישי. בתהליך האימון מתרחשת למידה למודעות ולהבנת שורשי הקשיים (דימוי עצמי נמוך, לקויות למידה והפרעות קשב וכד'). תוצאות האימון האישי/קבוצתי הן יצירה של סביבת עבודה חדשה המתאפיינת ביחסים תקינים, בתקשורת בונה ובאמון וביטחון באנשים שבסביבת העבודה וכפועל יוצא התייעלות ושיפור התפקוד בארגון. באמצעות התהליך הארגונים מצליחים למנוע פיטורי עובדים; מצליחים להתמודד עם אווירה קשה שנגרמה בארגון בגלל יחסים קשים; מצליחים למזער הפסדים סמויים הנגרמים בגלל קשיים תפקודיים של עובדים או בגלל פיטורי עובדים מוכשרים שלא ניתן היה לעבוד במחיצתם.

משך ההרצאה: 90 דקות (כולל שו"ת ודיון)


מהי הפרעת קשב וריכוז? – ד"ר זיוה שגיא

נושאי ההרצאה:

  • מהי הפרעת קשב וריכוז? מאפיינים, עוצמות ושכיחות
  • רמות קושי שונות בהפרעת קשב וריכוז. הפרעת קשב היא תסמונת נוירולוגית העוברת בדרך כלל בתורשה. היא מתאפיינת בהסחות דעת, אימפולסיביות וחוסר מנוחה. תסמינים אלה קיימים למן גיל הילדות. אצל הלוקים בהפרעת קשב עצמת התסמינים ושכיחותם גבוהים יותר מאשר אצל אלו הנמצאים באותה רמה התפתחותית (ללא הפרעת קשב), כך שהתסמינים פוגעים בתפקוד היומיומי. הפרעת קשב וריכוז מופיעה ברמות קושי שונות.

על פי ספר האבחונים של הלקויות ושל המחלות הפסיכיאטריות (DSM) שחובר על ידי איגוד הפסיכיאטרים האמריקאי בשנת 1994  ועודכן בשנת 2000 ,(DSM IV) צריכים להתקיים במקביל מספר קריטריונים לאבחנת הפרעת קשב. במאי 2013 התפרסמה המהדורה החדשהDSM V, , ובה קריטריונים נוספים לאבחנת הפרעת קשב.

תת טיפוסים של הפרעת קשב וריכוז (שאפיינו את המאובחן בחצי השנה האחרונה וכן לפחות בשתי סביבות חיים שונות):

  • הטיפוס המשולב – עונה על קריטריונים של חוסר קשב, ושל היפראקטיביות/אימפולסיביות.
  • ברובו חסר קשב – עונה על קריטריונים של חוסר קשב ושלושה ויותר מהקריטריונים של היפראקטיביות/אימפולסיביות.
  • ברובו היפראקטיבי/אימפולסיבי – עונה על הקריטריונים של היפראקטיביות/אימפולסיביות, אך לא עונה על קריטריונים של קשיי קשב
  • הטיפוס עם קשיי הקשב – עונה על קריטריונים של חוסר קשב ולא עונה על הקריטריונים של היפראקטיביות/אימפולסיביות.

ההרצאה עוסקת גם בהיבט הנוירולוגי של הפרעת הקשב.

משך ההרצאה: 90 דקות (כולל שו"ת ודיון)


טיפול משולב באימון אישי על פי שיטת ד"ר שגיא

תקציר ההרצאה:

מטרת הטיפול היא לשפר את איכות החיים, לטפח מנהיגות וביצועים אישיים, לאפשר לפרטים ולארגונים ליצור שינויים, לפתח מיומנויות חדשות ולמגר דפוסים ותבניות לא יעילים ואף מזיקים בהתנהלות הפרט והארגון. זהו תהליך שיטתי מכוון מטרות, שיטה התערבותית המתמקדת ביחסים שיתופיים (בין המטפל ללקוח), מתרכזת בבחירה של הלקוח את מטרותיו ואת יעדיו, ולפיכך ממקסמת את השליטה של היחיד בתוצאות הרצויות.

מחקרים שבוצעו בעשור האחרון מראים שאימון ניהולי, עסקי ואימון לחיים כולם מהווים דרכים יעילות להשגת צמיחה מתמשכת, שינוי והתפתחות של האדם היחיד, קבוצות או ארגונים. סקירת הספרות המחקרית על אימונים אישיים מצביעה על: שיפור ניכר בתפקודים לימודיים אקדמיים; רכישת מיומנויות חיים אפקטיביות; עלייה בתחושת המסוגלות העצמית ; שיפור ניכר ביכולת הסינגור העצמי; שיפור באסטרטגיות ובתפקודים ניהוליים; עלייה במוטיבציה; שיפור בניהול זמן (סדרי עדיפויות וקבלת החלטות ביחס לניהול הזמן), למידה ושיפור בפתרון בעיות; יצירת שינויים בהתנהגויות ובהתנהלות היום יומית; שיפור אינטראקציות ויחסים עם אנשים; יצירת איזון בחיים ועוד.

"במהלך לימודי הדוקטורט שלי, שנושא המחקר היה: אימון אישי לסטודנטים עם הפרעות קשב וריכוז, האם משפר את התפקודים הניהוליים שלהם ואת תחושת המסוגלות העצמית ללמידה?, בעקבות למידה של תחומים שונים, כאשר הבנתי שבגישה הבסיסית שאותה למדתי חסרה התייחסות לתפיסות המחשבתיות של המתאמן וכן למיקוד ועיסוק אינטנסיבי בהצלחות, פיתחתי את השיטה. המתודולוגיה התפתחה ושונתה למה שהפך להיות שיטה טיפולית." (ד"ר זיוה שגיא)

השיטה מדגישה שני עקרונות בסיסיים:

  1. זיהוי המחשבות האוטומטיות של האנשים (מחשבות שליליות אוטומטיות) שהן מבוססות על הטיות חשיבה ועיוותי חשיבה שהמוח מייצר.
  2. זיהוי הצלחות, עיסוק וטיפול מתמיד בהצלחות, התמקדות בהצלחות, תצפיות על הצלחות, חשיבה על הצלחות ויצירת הצלחות נוספות.

לאוכלוסייה עם הפרעות קשב וריכוז, המטרה הטיפולית היא לטווח קרוב (לחודשים הקרובים או לשנה הקרובה), כלומר, רצון לשפר תפקודים ולהשיג מטרות בעתיד בקרוב. השיטה עוסקת בקשיים התפקודיים שהפרעת הקשב מייצרת לאנשים עם הפרעת קשב וריכוז, כגון: התפרצויות כעס, דחיינות, בעיות בתפקודים אקדמיים ועוד… התפקודים הניהוליים מתייחסים לשורה של יכולות: השגת מטרות, תכנון, ארגון, יוזמה, עיכוב תגובה (ההיפך מאימפולסיביות), הערכה עצמית של התפקודים, חשיבה ותכנון פעולה, מיומנויות של פתרון בעיות, גמישות, ניהול רגשות, תפקודי חשיבה, ניהול זמן, מיומנויות למידה, שליטה עצמית וזיכרון.

משך ההרצאה: 90 דקות (כולל שו"ת ודיון)

לצפייה בקטעים של ד"ר זיוה שגיא בתקשורת לחץ כאן

יש לכם מה לומר? נשמח לקבל את תגובתכם.
כל תגובה עוברת בדיקה וסינון במערכת ותאושר רק לאחר בדיקה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

הרצאות
תוכן עניינים
דילוג לתוכן